Witam serdecznie
Od dziś będzie ta informacja szła w eter.
Niemiecki Klub Capri (Capri Club Wümme), którego również jestem członkiem od 5-ciu lat, będzie obchodził swoje 40-sto lecie i w związku z tym organizujemy zlot w czerwcu 2026 (wszystko jest już dopięte na ostatni guzik, umowy podpisane itd) pod Hamburgiem na który serdecznie zapraszamy. W związku z tym, że w naszym klubie jest córka Huberta z Dülmen, sam Hubert również zaoferował nam swoją pomoc w organizacji.
Rozmowy na temat tejże imprezy zaczęły się u nas już w zeszłym roku, jednak ze względu na dość gęsty kalendarz imprez w tym roku, postanowiliśmy zorganizować w roku 2026 i dać do informacji dość wcześnie, żeby inne kluby dopasowały swoje imprezy również pod nas. My sugerowaliśmy się zlotem w Speyer, który ma odbyć się w sierpniu 2026.
Ze względu na to, że nasz klub od kilkudziesięciu lat jeździ regularnie na zloty po Niemczech, do Holandii, Szwajcarii, Belgii, Norwegii czy Luxemburga i jesteśmy znani i lubiani, liczymy na dość wysoką frekwencję, natomiast liczba miejsc zw względu na miejsce zlotu, będzie ograniczona, aczkolwiek rejestracja na zlot zacznie się na początku przyszłego roku.
Zapraszam i serdecznie pozdrawiam.
c3capri / 2025-05-03 00:11:58 /
W końcu możesz dorzucić cegiełkę na organizację czegoś wśród swoich zamiast tylko psioczyć jaki to ten Puchar Capri na którym nigdy nie byłeś jest ujowy... ;)
DrStein / 2025-05-03 23:31:37 /
Ale niech robi jak chce i gdzie chce. Przecież nikt nikogo nie zmusza.
Fajnie że dał znać że coś gdzieś się dzieje
Szafa !G.O.P!
/ 2025-05-04 08:28:12 /
Filip, a ty tak serio, czy landrynków się najadłeś i zaszkodziły..? Ja nie psioczyłem, tylko moje zdanie wyraziłem. I nie chciałem przy tym absolutnie nikomu ująć...Nie rozumiem tylko, jak np.taunus czy granada może zdobyć puchar capri...do tych samochodów jak i ich kierowców nie mam absolutnie nic.
Dałem znać, ponieważ dla kilkoro ludzi może to być opcja wypadu, bo to od granicy tylko jakieś 3h jazdy.
c3capri / 2025-05-04 18:37:12 /
Trochę serio a trochę żartem. Twoje wyrażanie zdania jest zapewne nie tylko przeze mnie odebrane jako malkontenctwo, więc dlatego z lekką dozą sarkazmu pozwoliłem sobie zabrać głos. Z mojej strony wygląda to zupełnie odwrotnie. Kocham wszystkie stare Fordy, ale Capri totalnie nie jest w moim guście, dlatego jest mi raczej obojętne. I tutaj jest właśnie różnica poglądów w tym temacie. Dla mnie "czysty rasowo" zlot Capri byłby wręcz nudny a dla Ciebie jest nie do pomyślenia, że w Pucharze Capri mogą jeździć inne Fordy.
Żeby nie było - do Capri jak i ich kierowców również nic nie mam. Mój komentarz dotyczył raczej tego, że większość Twoich wypowiedzi na temat zlotów w polsce a konkretnie PC jest na zasadzie, że cudze chwalicie a swego nie znacie. Z drugiej strony to pewnie z racji miejsca zamieszkania to bardziej ichniejsze zloty traktujesz jako swoje. Do tego również nic nie mam. Oczywiście, że dobrze, że coś się dzieje i nas o tym poinformowałeś, ale z racji, że te landrynki o których wspomniałeś były w płynie i miały jakiśtam woltaż a ja zapamiętałem Twoje marudzenie na temat pucharu jednocześnie czytając powyższy post pełen entuzjazmu postanowiłem nieco uszczypliwie to skomentować.
DrStein / 2025-05-04 19:28:12 /
DrStein, teraz ty marudzisz ;)
tak to już nasza polska cecha,
Paweł dzięki za info, w Gelsenkirchen dostałem już też ulotkę, może uda się przyjechać
W Niemczech zlot Capri to zlot Capri, przyjeżdżają gościnnie pojedyncze inne modele, ale są na uboczu,
jak zlot jest ogólnofordowy to tak się nazywa,
camaro
/ 2025-05-05 13:27:13 /
> Nie rozumiem tylko, jak np.taunus czy granada może zdobyć puchar capri.
Temat wychodzi w dwóch różnych miejscach naraz...
Rys historyczny jest taki, że Puchar Capri miał się nazywać "Puchar Capri.pl", ale Górasowi ładniej się komponowało na grafice samo Capri i w pewnym momencie zrobiło się za późno na dalsze dyskusje i tak już zostało.
Tyle że zaraz padnie kwestia jak w klubie nazywającym się capri.pl może być Taunus czy Granada...
W Niemczech środowisko klubowe jest znacznie większe i można sobie z powodzeniem robić kluby Capri nawet regionalne. U nas chętnych do zabawy jest dużo mniej i lepiej sprawdza się integracja na bazie ludzi zainteresowanych sprawą, a nie segregacji modelowej.
Michał Konieczny
/ 2025-05-05 13:49:17 /
Segregacji modelowej mówimy stanowcze chyba nie!
m.kozlowski
/ 2025-05-05 14:03:29 /
PS Ja tylko opisałem jak to wygląda za miedzą, nie żeby mi się obecność innych starych Fordów nie podobała :)
A z drugiej strony, kilkadziesiąt czy czasem kilkaset Fordów Capri w jednym miejscu wcale nie jest nudne, każdy tak naprawdę jest inny
camaro
/ 2025-05-05 14:03:45 /
Pojechałbym, ale mam niestety tylko Granady. A poza tym strasznie daleko. Nie można przy granicy z Polska zrobić? Wtedy moze ktoś z PL by przyjechał. A tak to jakiś koniec świata i trzeba by doope ruszyć. Tak samo jak koledzy z DE do Kielc ruszyli. A nie, czekaj....
w punkt. Pełna zgoda też z Doktorkiem.
rozjechany liil
/ 2025-05-05 15:06:56 /
chłopaki, po co te docinki...
U Niemców jest na pewno więcej sprzętu do pooglądania,
ja wiem że zawsze lepiej w polskim towarzystwie, u nich nie do końca nadaje się na tych samych falach, ale zawsze są miło nastawieni i cieszą się że przyjeżdża ktoś z zewnątrz, tak samo w Holandii,
nigdy nie spotkałem się z jakimś lekceważeniem, a często wręcz z miłym przyjęciem.
Dred przy granicy masz Race61 w Finowfurt, bardzo fajna impreza, zdecydowanie bardziej w klimacie PL, nie jest to zlot Granady, ale klimat równie dobry
Widzę że Paweł nadepnął wam na odcisk z tym "bliżej granicy żeby Niemcy przyjechali", ale to dobry chłop, dajcie mu szansę ;)
Tam jest inne nastawienie, są różne lokalne kluby Capri, niektóre spore, prawie każdy robi mniejsze lub większe zloty, poza tym Luxemburg, Szwajcaria, Holandia, Belgia, pełno tego, Caprikowcy mają wybór i jeżdżą zazwyczaj nie dalej niż 300-400km, prawie nikt nie będzie jechał 1000-1200km na zlot, nie ważne czy w PL czy Portugalii.
U nas jest jeden klub, jeden zlot plus kilka pikników, inne spojrzenie.
Zlot (o ile tak nazywać PC) jest nietypowy, takiego tam nie ma, na pewno wielu obcokrajowcom by się podobało, tylko ta odległość.
Paweł nie rozumie tylko jednego - dla was ostatnią rzeczą jaką się kierujecie przy organizacji PC jest przyjazd Niemców ;)
Możliwe że to właśnie na myśl o takiej opcji przenieśliście imprezę pod Białystok :D
camaro
/ 2025-05-05 16:43:38 /
przepraszam...
my, jako zakamuflowana opcja niemiecka zawsze jeździmy na PC :))
wąski77
/ 2025-05-05 17:33:47 /
A co jest w Luksemburgu? Tak z ciekawości zapytam bo właśnie wczoraj sprowadziłem tu zieloną granadę na daily i na jakiś czas tu zostanie ze mną.
Podobno jeden z najfajniejszych zlotów - choć tam nie byłem, termin mi koliduje z urlopem, ale Caprikowcy zachwalają że jest tam wesoło
https://www.caprilux.eu/
camaro
/ 2025-05-05 18:11:35 /
nie ma to jak zacząć posta od "chłopaki, po co te docinki..." i zakończyć go docinkami...
rozjechany liil
/ 2025-05-05 19:42:49 /
A ja akurat wiem dlaczego Granada wygrała PC ...... bo byłaaa szybsza :)
Rozjechany, to w żadnym wypadku nie była docinka, z Białystokiem tylko żarcik, specjalnie dodałem uśmieszki, nie bierz tego tak poważnie.
Jest po prostu inne widzenie spraw, z żadnej strony złe, Wy organizując imprezę macie inne priorytety i nic w tym złego, a Pawłowi wydawało się że to naturalne chcieć ściągać gości z zagranicy i do tego dostosować imprezę - ja to tak widzę ale może się mylę.
camaro
/ 2025-05-06 13:08:23 /
Po prostu w warunkach Polandu robi się imprezę tam gdzie nas chcą i da się przespać. A nie tam gdzie my chcemy. I to trzeba pojąć.
granadziarz_3M / 2025-05-06 22:11:09 /