Czy taka pokrywa za sprawą obniżenia temperatury oleju w tylnym moście, w czasie upalania, jest w stanie jakkolwiek przedłużyć żywność tylnego mostu lub szpery? Ma to sens w przypadku torsena? Czy raczej tylko przy szperach płytkowych?
Curtis_Capri
/ 2025-05-06 10:20:17 /
Ogólnie to każdy mechanizm różnicowy powinien mieć benefit w związku z lepszym chłodzeniem oleju- każdy mechanizm, w końcu, rozrzuca olej koroną, nieważne jak jest blokowany (lub otwarty). Kiedyś widziałem filmik Banks'a dotyczący doktoryzowania się z kształtu tej pokrywy.
Nie wiem tylko czy w tym przypadku nie chodzi bardziej o to by zrobić drążki Watt'a, co jest też fajne w przypadku zawieszenia rodem z XVIII-wiecznego powozu...
Radiator ma sens, ale w warunkach rajdowych, gdzie auto przez kilka godzin jedzie, z czego parę na pełnym ogniu. W naszych warunkach "upalania", gdzie auto stoi pół godziny przed próbą a próba trwa 5 min, to nie ma żadnego sensu.
granadziarz_3M / 2025-05-06 22:09:04 /
Granadziarz, wypowiem się autorytarnie- oststnio jechałem 740km w 9h, i powiem tak- pokrywa alu by się przydała. Nie ford. Może dlatego.
Przecie to właśnie powyżej napisałem:
Kilka godzin na głębokim wdepnięciu - to ma sens.
5 minut upalania i pół godziny dłubania w nosie - absolutnie nie ma sensu.
granadziarz_3M / 2025-05-06 22:58:47 /
Pomijając fakt że ta obudowa służy do montażu prostowodu Watta to do chłodzenia oleju wybrałbym opcję elektrycznej pompy oleju i małą chłodnicę pod podłogą. W deklu robisz dwie dziurki i olej chłodzisz nawet na postoju.
zapek??? !G.O.P!
/ 2025-05-07 07:32:49 /
magic - a jak to stwierdziłeś jadąc te 9 godzin, że ale dekiel by się przydał? zmierzyłeś temperaturę czy objawy jakieś były których by nie było z alu deklem?
rozjechany liil
/ 2025-05-07 08:53:38 /
rozjechany- tak, pirometrem. Akurat czujnik temperatury w korku nie był podłączony.
no to ciekawe, i jaka była temperatura, co niepożądanego się działo?
Serio pytam
rozjechany liil
/ 2025-05-07 09:41:44 /
niepożądanego nie zauważyłem- ale temperatura podczas jednego pomiaru- tak w 2/3 trasy osiągnęła 73°C. A temperatura powietrza i asfaltu nie była wysoka- to połowa kwietnia.
Wnioskuję, że latem sięgnie 90° . I wtedy będzie miał jakieś 15% swojej lepkości z 40°.
Niezły doktorat, szacun
rozjechany liil
/ 2025-05-08 10:41:30 /
Jak pytałem o tą pokrywę na jesieni to było że nie warto , czyli jednak jak bedzie czas i zbliżała się wizyta w serwisie to " must have" , najwyżej drążek się pominie.
Tweed / 2025-05-08 11:14:21 /
Oczywiście wywalisz też stabilizator ponieważ się nie zmieści.
Pytanie i konkretna odp , tak lubie a nie drążenie miesiącami i straty kasy. To nie bedzie i nie ma żalu :)
Tweed / 2025-05-08 11:54:13 /
Bardziej przyda Ci się stabilizator niż ta fancy pokrywa, chyba, że zamontujesz razem z drążkami watta
mateush (proko) 3M / 2025-05-08 14:08:08 /