logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » elektryka » LE.Dy a światła główne

LE.Dy a światła główne

Cześć

Prędzej czy później temat się pojawi bo jednym się instalacja grzeje a drugich R2ki już wku...ją a innych jedno i drugie. Czy ktoś ma doświadczenia z LE.Dami jako światła mijania/drogowe w wersji H4 lub R2 ? Oczywiście nie w ruchu drogowym tylko np off-road. Jeśli się ktoś krępuje to proszę o info na PRV.

212

marian212 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-06 13:12:29 /

Myślę, że Bystry byłby kompetentny w tym temacie.

gryziu liil (EM) Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-06 13:15:58 /

Ależ było już poruszane, niestety chyba w ogłoszeniach. Na PC byłem holzwagenem T4 z hińskim retrofitem le.dowym. Odcięcie jest, temperatura 5k K, psi się nie czepiają, drajwerzy z przeciwka nie mrugają.

https://allegro.pl/oferta/zarowki-led-h4-retrofity-1-do-1-5500k-super-white-15472832588

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2025-05-06 22:49:13 /

A! I śwagierka śmiga na tym samym w yarisie II (gładkie klosze, karbowane lustro) co dzień 140km i ma 1-2 kontrole w tygodniu (wiejskie policmajstry próbują wyrobić targety mandatowe) i nikt się nigdy o światła nie czepił.

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2025-05-06 22:55:54 /

przerabiałem ten temat w motocyklu (miałem żarówki BA20d które ledwo świecą) i z tego co wiem w ruchu drogowym takie ledy mogą nie być najlepszym rozwiązaniem ponieważ jeśli dojdzie do wypadku, a ubezpieczyciel stwierdzi, że oświetlenie było niezgodne z homologacją (mogło przyczynić się do oślepienia innych kierowców) to może odmówić wypłaty odszkodowania i
zażądać regresu. Z tego też powodu przechodzę właśnie na H4 z najmocniejszymi żarówkami ale w pełni legalnymi na drodze. Lepiej nie ryzykować.

Mac13k Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-06 23:37:13 /

Tez wywaliłem Ledy z kupionego xj po wejściu w życie bloczka za 5tys za żarówki.. Poza tym ustawienie tego żeby nie raziło z naprzeciwka było nie wykonalne. Mimo ustawienia Lini światła rozpraszał się błysk który raził. Jak to zobaczyłem to uznałem że nie chciał bym żeby jadące z naprzeciwka auta też na tym jezdzily...

Piter M Dokładna lokalizacja na mapie / 2025-05-07 00:28:46 /

Może to byłby jakiś trop?
https://www.osram.com/ecat/LED%20high%20and%20low%20beam%20lamps%20(street%20legal)-Car%20lighting-Automotive/com/en/GPS01_3574187/

/ 2025-05-07 08:07:14 /

Są różnej jakości chinole. Ja pokazałem sprawdzone. Wspomniany T4 ma prążkowane klosze. Nie ma poświaty wnerwiającej innych kierowców. Nikt ani z osobówki ani z ciężarówki mi nie zamrugał. Ani właścicielowi, bo to pożyczone było. Szwagierce też nikt nie mruga. A ta napiera srogie kilometry, bo 140 dziennie. Więc wszystko zależy od tego co się zamontuje.
Jasne, że zawsze jest to jazda na jakimś tam przypale. Ale skoro już "świadomi praw i obowiązków" poruszamy temat, to właśnie dzielmy się SPRAWDZONYMI a nie teoretycznymi informacjami.

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2025-05-07 08:49:32 /

Ze sprawdzonych info, to legalne są na razie tylko jedne ledy, H7 niestety.
Ostatnio na autoblogu był test jakiś podobno niezłych ledów, o świetle podobnym do naturalnego żarówkowego, nie białych. Może tędy droga? Ale też mnie brak homologacji na razie wstrzymuje.

m.kozlowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 08:51:32 /

I wtedy wjeżdża pojazd na żółtej blaszce... :D

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 09:07:54 /

Mac13K - owszem, tak może być. ALE ubezpieczyciel MUSI udowodnić, że niehomologowane oświetlenie było czynnikiem POWODUJĄCYM wypadek.

Curtis_Capri Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 09:17:01 /

Curtis - ale każdy ubezpieczyciel ma pod ręką EKSPERTA, który za UŁAMEK zasądzonego odszkodowania UDOWODNI że tak właśnie było (choćby nawet nie było, ale Ty nie udowodnisz, że było inaczej). Coś jak z tą oszczędnością na kierownicy Cortiny...
Pozdreaux.

KRK 4m Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 09:51:20 /

No nie, to tak nie działa. Ekspert musiałby przeprowadzić identyczny wypadek wyposażony w urządzenia pomiarowe, następnie określić na jakiejś konkretnej podstawie KIEDY NASTĘPUJE moment oślepienia - przy jakim kącie podania światła, przy jakim natężeniu. Każde pomiary żarówek ledowych dają mniejsze wskazania natężenia światła (luxomierzem) ze względu na wycięte spektrum - niż żarówki halogenowe. Jeżdżąc z żarówką ledową po drogach publicznych narażasz się co najwyżej na mandat i utratę dowodu.

KRK, powtarzasz stereotypy i nadinterpretacje powielane i generowane w internecie bez dogłębnego zrozumienia istoty sprawy i wchodzenia w jej szczegóły. Często takie zastraszenie czy roszczenie ze strony ubezpieczyciela da się odrzucić po jednej konsultacji prawnej w cenie 400-500zł u wyspecjalizowanego prawnika, który daje Ci solidną podstawę prawną.

Nie wierzcie we wszystko co czytacie w internecie napisane "po łebkach" (szczególnie dotyczących rejestracji aut, ubezpieczeń, nieruchomości, prawa budowlanego, medycyny itd).

Curtis_Capri Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 11:21:24 /

I sprawach kredytów, banków też :D - bo zapomniałem o tym wspomnieć ;)

Curtis_Capri Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 11:25:57 /

Homologacja to raz, jak już napisano świadomi jesteśmy. A jechać na żółtej na byle czym i razić wszystkich... No cóż można patrzeć nie dalej niż koniec własnego nosa tylko jak wszyscy zaczniemy tak robić... Osobiście wychodzę z założenia 'nie rób drugiemu....' a reszta należy już do każdego indywidualnie 😉

Na takich co im mocno świeci mam na jednej furce 4 lampy na dachu, 2 na zderzaku i jedna lampa na końcu dachu z tyłu ustawiona w przód + oczywiście standardowe światła. Mało używam ale jak ktoś nie raczy zgasić długich lub razi jakimś badziewiem to używam z uśmiechem. Zdarzało się że rażące światłami auto z naprzeciwka tak obrywa tym zestawem świateł że kierowca zmuszony się zatrzymać 🤣, dodam że to terenówka i siedzę wysoko więc nie razi mnie byle co, co napewno razi mocniej tych z niskich aut. Więc to taki sprzęt do godziwy go konkurencji rażenia się światłami jeśli już ktoś mocno napiera 😉.

Tak domyślam się że jesteś zniesmaczeni ale właśnie w tym aucie wyrzuciłem Ledy z seryjnych świateł bo razily, zwykle światła są poprostu zwykle i ich używam w prawidłowym ustawieniu. Zestaw dodatkowy jest w teren gdzie nikogo nie ma ale jak już ktoś się domaga no to cóż...

Piter M Dokładna lokalizacja na mapie / 2025-05-07 12:33:58 /

"jechać na żółtej na byle czym i razić wszystkich" wiadomo, że nie chodzi o to żeby razić wszystkich. Napisałem o żółtej tylko i wyłącznie w kontekście homologacji.

LED ledowi nie równy, nikt normalny nie chce nikogo razić i nie zakłada badziewia.
Ale są też ledy bardzo dobre, i nikogo nie rażą, jedyne czego im brakuje to homologacja.

Na temat konkurencji rażenia się światłami się nie wypowiem, nie trenuję.

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 12:41:52 /

Curtis, prawie dobrze piszesz, ale trzeba strony zamienić. Ubezpieczyciel nic Ci nie będzie udowadniał ani eksperymentów robił, po prostu nie dostaniesz kasy z jednym komentarzem. Wtedy dopiero Ty rościsz sądownie o zwrot kosztów w oparciu o opinie którą zlecasz i dopiero ubezpieczalnia zacznie coś grubiej działać. Jeśli nie znajdujecie rozwiązania, sąd powołuje biegłego lub biegłych, temat trwa 6 miesięcy lub więcej i któraś ze stron ląduje z rachunkiem.

marian212 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 14:20:05 /

same eXperty od wypadków....
Żarówek może sie czepiać tylko rzeczoznawca powołany do rekonstrukcji wypadków na zlecenia sądu ( tzw. przebiegły ). I to z reguły przy grubych tematach typu trup sie ściele gęsto.
W normalnej kolizji/wypadku żaden ubezpieczyciel nie będzie sie bawił w takie opinie.

Dochodzi nawet do tego że TU nie są zbyt skłonne kleić poszkodowanym przyczynienia za przyciemnienie szyb/lamp tylnych czy ksenonów bez wymaganych spryskiwaczy czy autoregulacji - wiem bo nieraz odbiłem sie od ściany w tym temacie.
Nie opłaca sie drążyć tematu usłyszałem... Płacić bo samochód zastępczy + opinia drożej wyjdzie niż potrącenie odszkodowania.

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 15:56:42 /

Holley robi ledy o "zwykłym świetle".
Jeżdżę codziennie na h4 w taunusie i sobie chwalę, w nocy przez las różnica jest kolosalna. Mam osramy ustawione w warsztacie i nikt mi nie mruga.

Przemek S. Dokładna lokalizacja na mapie / 2025-05-07 16:51:03 /

a masz jakiegos linka?

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 16:59:03 /

nie wiem co to Holley, ale Phillips robi coś takiego. Zakupiłem to zanim sobie przypomniałem że mam R2 ale aukcji nie ma już

marian212 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 17:07:41 /

na Allegro jest jeden sprzedawca co ma różne ciepłe ledy do klasyków, również 6V
ma jakieś H4, ale ja tego nie testowałem
https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-ciepla-h4-hs1-12-24v-dc-krotkie-dlugie-13465856358

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 17:20:11 /

O tym właśnie myślałem, marian212. Podobno dobre i kolor mają właściwy.

m.kozlowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 17:24:06 /

Ja mam h4 zwykłe nie ledowe ale to 100/90W tylko narazie leżą na półce bo nie wiem czy nie wypalą mi odbłyśników. Miałem je w limonce zamontowane to świeciły zajebiscie rzepak dojrzewał na polu jak długimi zaświeciłem :D

mishq (Mateusz G.) Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 18:00:34 /

Odbłyśniki to jedno, a kable to drugie. Wg mnie za mocne. 60/55 Osram Night Breaker i po temacie.

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 19:33:31 /

Tak czytam , czytam i sobie myślę że może Panowie czas do doktora tego od oczu ?

alwax Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 20:20:28 /

Taaa. Jasne. Kiedy ostatnio jechałeś na R2kach? Na tym sie da jechać kiedy za Tobą jedzie ktoś czymś nowszym

marian212 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-07 21:09:25 /

Mam H4 z kołnierzem R2, philips gold rally. 100/60W :-) Chcesz? Wygarnąłem swego czasu cały karton gold rally od kolesia, nie wiem, czy to nie Ty mi go znalazłeś, jak prosiłem Was o przeszukanie neta za nimi. Więc na PC mogę Ci przywieźć wszystkie R2 jakie mam. A nawet w paczkomat Ci to spakuję jeżeli chcesz, bo mi R2 do niczego nie potrzebne.

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2025-05-07 21:28:24 /

Pamiętam Jarek, że takie Phillipsy miałem od Ciebie kiedyś w 2D, mała przeróbka instalacji i patent śmiga do teraz, ale już na zwykłych H4

mateush (proko) 3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2025-05-07 23:19:20 /

Chcę ! Jesli nie Capri to C4011 lub Dniepr się ucieszą

marian212 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-08 06:41:10 /

Też bym chciał... :/ ale może słabsze R2 też będą ok, a jest ich sporo dostępnych jak się okazuje.

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-08 08:41:56 /

Wszystkie R2 oddałem Marianowi, w razie czego dogaduj się z nim. Wystarczy na was dwóch. Jest ich tam z 10 szt (nawet nie policzyłem wrzucając do paczki). I uwaga, to są 100/90W, sprawdziłem na pudełkach. Philips gold rally świecą 2700K, więc są delikatnie żółtawe.

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2025-05-08 09:20:17 /

Dzięki Jarek. rozjechany, parzysta mniejsza połowa jest Twoja.

marian212 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-08 09:43:43 /

Marian212- oryginalność Ci spadnie po montażu LED-ów.
A montaż halogenowych w miejsce R2, niesie ze sobą ryzyko przegrzania szkła. Częsty widok w latach dziewięćdziesiątych- ciemne reflektory, bo wtedy często wkładano halogeny w miejsce zwykłych. Nie bez przyczyny zaczęto na szkłach reflektorów oznaczać H4 swego czasu.

magic Dokładna lokalizacja na mapie / 2025-05-08 10:50:41 /

magic, skwituję tak jak reprezentanci Twojej ulubionej opcji politycznej :). "Czasy się zmieniły" więc wszelkie wcześniejsze obietnice oryginalności są nieaktualne. Druga sprawa, to polecam przejechać się na R2 w nocy. Nie pomagają NOS reflektory. Jest przepaść między R2 a halogenem, a kosmos między R2 a LED/Xenon.

marian212 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-08 11:17:46 /

Przegrzanie szkła raczej nie grozi jeśli tej samej konstrukcji lampy występowały w wersji R2 i H4 - tak jak w większości Fordów z lat 70-tych,
gabaryt lampy się nie różnił poza innym mocowaniem i nieco innym wzorem na szkle,
jest to bardziej kwestia homologacji i jakości tego światła,
wstawianie H4 z mocowaniem R2 do reflektorów R2 to taka modyfikacja jak dzisiejsze retrofity led tylko na ówczesne czasy,
to mogło oślepiać (na tamte standardy oślepiania) lub inaczej rozpraszać światło, czy szkodliwie to nie wiem, raczej nikt się tego nie czepi bo zazwyczaj nie wiedzą już co to R2

Co innego żarówki 100W - te mogą wypalać/przegrzewać i są niedozwolone dla większości lamp

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-05-08 13:03:42 /