logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » silnik » luz szklanki/liftera w otworze w żeliwnym bloku

luz szklanki/liftera w otworze w żeliwnym bloku

Czy ktokolwiek spotkał się w jakimkolwiek manualu z tym parametrem?
Przekopałem już parę, dla paru marek i nigdzie nie mam tej informacji. Wszyscy skupiają się na sprawdzaniu działania liftera, na stanie powierzchni styku z wałkiem lub rolki. A w dziale o bloku zupełnie jakby te otwory nie istniały. Ani słowa.
Ewidentnie otwory w badanym bloku są jajowate o 0,02mm i w kierunku największego zużycia mam 0,06mm luzu. Liftery mają 21mm średnicy. I nawet znalazłem człowieka, który mi to naprawi ale mam przyjechać z parametrami.

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2025-09-22 13:21:35 /

sztuczna inteligencja z wyższym wykształceniem podpowiada:

For iron block engines, the recommended lifter-to-bore clearance for hydraulic lifters is typically 0.0015 to 0.0017 inches. This clearance is measured at room temperature (70°F) and is crucial for proper engine operation, ensuring the lifter can rotate freely within the block without excessive wear or binding

♠Zoggon♠ Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-22 13:57:13 /

A czy nasza zbiorowa inteligencja coś podpowiada?
Bo jestem w wieku, w którym AI traktuje się jak ledwo odrośniętego od ziemi berbecia powtarzającego bez ładu i składu słowa zasłyszane od dorosłych i kolegów z piaskownicy.
Oczywiście, jeżeli nic innego nie będzie...

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2025-09-22 16:08:54 /

Mam takie coś. Ale nie wiem czy nie abstrahuje zbytnio od punktu odniesienia :D

gryziu liil (EM) Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-22 16:13:39 /

To co podpowiada AI potwierdza się w wielu źródłach. Najmniej ile znalazłem to: .025, najwięcej: .048 luzu popychacza "zwykłego" z "płaskim" czołem. Rolkowe popychacze od .05 do .076

Przemek S. Dokładna lokalizacja na mapie / 2025-09-22 16:30:33 /

Takie cus znalazlem w temacie.

Badyl Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-22 16:53:45 /

O! Jakie fajne konkrety!!!
Teraz to mogę gościa atakować!

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2025-09-22 19:52:19 /