Mam problem z heblami w tauniaku. Pokolei:
1. Kupiłem nowa pompę chyba od ściery (na 4 obwody ale 2 zaslepilem, chodzi o fakt że nowa)
2. Miedź położona nowa w sposób taki ze jedno wyjście z pompy zasila tarcze z przodu przez trójnik, drugie wyjście z pompy idzie na lewy cylinderek z tyłu, a z niego na prawy cylinderek)
3. Serwo użyłem stare które było przy aucie
4. Podciśnienie podłączone przez zaworek jednostronnego działania go kolektora ssącego, zaworek strzałką do silnika
5. Heble odpowietrzone 3x, zaczynając od najdalszego cylinderka z tyłu
W czym problem?
Heble na wyłączonym silniku twarde, naciskając pedał zatrzymuje się w 1/4 i beton. Jak przejadę dosłownie kilkanaście m to przy próbie hamowania pedal wpada w podloge. Pompne jeszcze raz lub dwa i Heble wracasz. Wiem że to objaw zapowietrzenia ale odpowietrzalem wielokrotnie i pęcherzy nie było...
Jadąc przez chwilę Heble są w miarę, ale po kolejnych metrach znikają :(
Podejrzenia mam 2
1. Pompa nowa ale i tak felerna
2. Walnięte serwo
Jakieś podpowiedzi od czego zacząć?
Świdro / 2025-09-29 19:20:03 /
Odkręć pompę od serwa i sprawdź czy w serwie na dnie nie ma płynu hamulcowego. Dobra do tego jest trytytka.
granadziarz_3M / 2025-09-29 20:02:14 /
Ja, gdy w Capri ostatnio wymieniałem pompę hamulcową było podobnie. Z tego względu, że pompa stoi pod skosem, na czubku cały czas było powietrze🤷♂️, więc trzeba było unieść tył samochodu (np. za most, ale nie dotykając dekla😉) i wtedy ręcznie/nożnie jeszcze odpowietrzyć. Pomogło.
c3capri / 2025-09-29 20:07:11 /
Mialem podobnie w Capri z nową pompą ale leżakiem magazynowym. Wymiana uszczelnień.
marian212
/ 2025-09-29 21:00:40 /
Nie twierdzę że pompa jest tu git ale czy w przypadku padniętych uszczelnień pedal nie opadalby po wciśnięciu? Bo jak nacisnę u siebie bez włączonego silnika to jest beton, nic nie opada.
Świdro / 2025-09-29 21:34:35 /
I dlatego podejrzewam uszczelnienie pierwsze z brzegu, to oddzielające serwo od sekcji.
granadziarz_3M / 2025-09-29 21:38:02 /
Szczęki z tyłu wyregulowane? Luzy na łożyskach kół przednich skasowane ?
Cylinderki z tyłu założone prawidłowo ? Odpowietrznikiem do góry?
Zaciski z przodu nie zamienione prawy-lewy? Również odpowietrznikami do góry?
Przyczyn może być sporo ale podstawy trzeba wyeliminować.
Trójkąt
/ 2025-09-29 21:40:58 /
Nie lepiej było podłączyć przód osobno bez trójnik skoro masz wyjście L-P?
mateush (proko) 3M / 2025-09-30 06:21:03 /
Mi to również pachnie źle zmontowanym tylem. Trzeba podstawić szczęki na regulatorze żeby ręczny był na max 4 ząbki.
Mysza liil (EM) / 2025-10-12 16:26:21 /