logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » elektryka » Sterownik skrzyni A4LD

Sterownik skrzyni A4LD

Geneza jest taka: zrobiłem parę dziwnych wynalazków elektronicznych, ostatnio sterowanie zapłonem EDIS na podmiankę za TFI sterowane z EEC4 od 2.9 12V (w moim transitowym projekcie).

No i znany nam tu wszystkim kolega Marcin K. pociągnął ten właśnie ostatni temat żeby może zrobić sterownik do skrzyni A4LD. Trochę bez związku z zapłonem, ale wyszło nam z dyskusji że niewiele trzeba by przerobić ten mój moduł zapłonowy i powinno wystarczyć i działać. Jest parę wejść i wyjść dość uniwersalnych, wbudowałem w ten swój moduł czujnik MAP, plus przewidziałem też współpracę z zewętrznym czujnikiem MAP od 2.9 - na dalszą okoliczność aplikacji tego modułu do silników bez ECU, żeby EDIS dało się zaaplikować, do gaźnikowego czy K-Jet'a. Jak zwykle więcej pomysłów niż czasu.

Do brzegu więc: Marcin ma jednego prototypowego klienta, na potrzeby którego wymyśliłem że nieco przerobię i zaadaptuję prototyp swojego sterownika zapłonu, którego to jedna prototypa sztuka wyresztkowała się na koniec prac. Jednostkowa robota.

A tu znienacka się okazało że rozeszła się "jakoś" wieść o tym że to będę robił i już jest kilku chętnych więcej. Z tego wynika że zrobię to może nieco staranniej niż drutowanie jakiegoś pojedynczego prototypu.

Ja dosyć niechętnie przechodzę do etapu "wyrobu dla klienta", bo to wymaga jakiejś obsługi tego klienta, co zwykle niestety robi się największą częścią przedsięwzięcia - a czego zasadniczo bardzo nie chcę robić, nie mam na to czasu. No jakaś tam minimalna pomoc jednak się może przydarzyć. Tak więc potencjalny moduł jest dla kogoś samodzielnego w kwestii instalacji tego, kto sobie to podłączy, uruchomi, skonfiguruje, wszystko co tam jeszcze trzeba zrobić, bez elementarnych pytań typu "gdzie podłączyć plus a gdzie minus", a zrób mi wiązkę, a który styk jest który itd. Oferta jest na uniwersalny moduł elektroniczny który przypadkiem może być sterownikiem skrzyni, ale równie dobrze zegarkiem albo kalkulatorem, zależnie jak sobie go zaprogramujecie. Tematem nie jest żaden dedykowany motoryzacyjnie moduł, bez homologacji, aplikacja na własne ryzyk-fizyk, do jazd wyłącznie po prywatnej posesji itd.

No i oczywiście niniejsza oferta nie jest ofertą, czy jakoś tak. Bardziej sonduję jak podejść do ewentualnej kontynuacji tego tematu.

Na pewno padnie pytanie o koszty: jeśli do projektu dojdzie skutecznie, to zrobię jakąś małą partię, mam nadzieję że absolutnie nie więcej niż liczone na palcach. Nie liczyłem ile to może kosztować, ale pomysł jest taki że zrobię to tak w przybliżeniu po kosztach, jeśli nie będzie żadnej istotnej potrzeby wsparcia, obsługi itd. Robienie elektroniki niskonakładowo w przyzwoitym standardzie aplikowalnym do warunków środowiskowych samochodu nie jest takie tanie, zarówo jeśli chodzi o wybór elementów jak i standardy montażu które mają przeżyć w samochodzie (zresztą jakim samochodzie? chwilowo się zapomniałem że mowa o uniwersalnym zegarku/kalkulatorze który przypadkiem właściciel może sobie zaprogramować do sterowania skrzynią biegów, jeśli tak sobie zażyczy). To inne standardy niż Arduino czy coś tam podobnego. Skrótowo podsumowując, w paru stówkach za sztukę powinno się zamknąć.

No to kto byłby chętny na zostanie pilotem oblatywaczem? Kto chce sobie zaaplikować skrzynię A4LD we wozie bez kąkutera?

Na fotce prototyp który miał iść do przeróbek dla Marcina, ale może wyniknie inna ścieżka, jak powyżej.

A może Marcin coś doda jeszcze od siebie w kwestii swoich pomysłów w tym temacie.

Michał Konieczny Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-12-31 13:16:45 /

Ja nie, ale z racji że z dyplomu zawodowego wynika że jestem też elektronikiem i że w przeszłości naprodukowalem się tych obwodów drukowanych aż zapach chlorku żelazowego mam do dziś w pamięci to chciałem powiedzieć że taka produkcja robi na mnie piorunujące wrażenie, także łubu dubu, niech nam żyje prezes naszego klubu. :D

zapek??? !G.O.P! Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-12-31 14:14:32 /

A opiszesz krótko jak to ma działać, ma sterować nadbiegiem i blokadą konwertera ?

Kilgore / 2025-12-31 14:24:22 /

Ale jak to jak? Normalnie. Masz sygnał prędkości powyżej zadanego - zapina się 4 bieg. Dodajesz do tego stałe podciśnienie - dodaje się lockup. Zmniejszenie prędkości, zwiększenie podciśnienia lub naciśnięcie hamulca powoduje rozpięcie lockupu i 4 biegu. Tak, jak fabrycznie komputer robił.

m.kozlowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-12-31 15:11:14 /

Potrzebne połączenia:
Wejścia:
Podciśnienie z dolotu
Sygnał hamulca
Sygnał prędkości (oryginalny vss raczej)
Wyjścia:
Zasilanie elektrozaworów

m.kozlowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-12-31 15:12:44 /

No z grubsza tak. W jakiejś serwisówce jest tak opisane:

Trochę te "quick tip-in/tip-out" są kłopotliwe, bo to oznacza gwałtowne dodanie gazu lub zdjęcie nogi z gazu i jest bardzo pożądane na ten czas wyłączyć lock-up, żeby tymi gwałtownymi zmianami momentu obrotowego nie szarpać skrzynią, gdy konwerter jest spięty na sztywno. Ale być może wystarczy obserwacja podciśnienia w kolektorze zamiast czujnika położenia przepustnicy, bo to drugie byłoby dość kłopotliwe w instalacji i tego czujnika warto by uniknąć.

Michał Konieczny Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-12-31 15:34:24 /

Zapek, w dzisiejszych czasach takie np. JLCPCB Ci taką płytkę wyprodukuje z przesłanego pliku, osadzi komponenty i wszystko będzie kosztować np. 8,5 dolara od sztuki przy 5 sztukach ;) Można się bawić.

Konar / 2025-12-31 21:26:43 /

No wierzę ale ja te płytki trawiłem w podstawówce jeszcze to sie pisakiem po płytkach powlekanych ścieżki rysowało i to pamiętam. Dlatego tak mi to imponuje teraz.

zapek??? !G.O.P! Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-12-31 21:30:09 /