Czołem Pany i Panewy.
youtube.com/watch?is=DI_Cmoig27lwA1kT&v=V0DfLLzHJ7U&feature=youtu.be
Co myślicie ?
https://www.youtube.com/watch?v=V0DfLLzHJ7U
Bardzo Krisa przetrzepali , skarżył się w internetach .
Ratowaliśmy tak 1.3 multijeta we Fiorino, rzucał tyle oleju w wydech, że w moment zaklejał dpfa. Pochodził kilka dni na ATFie i jak ręką odjął. Ale dodam też tutaj, że była to ostatnia nadzieja przed targaniem silnika.
Skandal / 2026-02-15 11:25:09 /
Kris terrorysta... trzeba uważać...
PiotrekFCapri / 2026-02-15 13:12:16 /
Nie wiem czy ATF działa i raczej bym nie ryzykował długodystansowych eksperymentów. Kris już udowodnił że jego pomysły nie zawsze mają pożądany efekt. Płukanie silnika w Volvo naftą kilka lat temu skończyło sie wymianą panewek.
Niemniej jednak zalewanie cylindrów naftą, płukanie płukankami i ceramizery faktycznie działają.
Przetestowałem to na czterech samochodach i efekt zawsze był pozytywny. Lepsza praca silnika, mniejsze pobory oleju, mniej zjadliwe spaliny co nawet na diagnostyce mi kolega potwierdził że się polepszyło.
Oczywiście nie można wszystkiego brać 1 do 1 dla każdego silnika.
Ja testowałem na silnikach z lat 90/00 z przebiegami po min 300tyś.
Kolega jak taki eksperyment przeprowadził na silniku z mietka beczki to silnik zaczął dzwonić wszystkim co miał.
Aldaron
/ 2026-02-15 17:34:10 /
Aldaron, święte słowa. Każdy przypadek jest inny, każdy może skończyć się inaczej. Ryzyko ponosi eksperymentujący.
granadziarz_3M / 2026-02-15 20:16:01 /
Dlatego od lat stosuję mobil. Domywa powoli i skutecznie. Przeważnie 2-3 wymiany ci max 5tys domywaja zasyfione silniki do białości. Ale Mobil ma mnóstwo dodatkow myjących i co najważniejsze dyspergujacych, czyli zanieczyszczeia utrzymywane sa w całej objętości oleju, dlatego filtr moze je wyłapywać.
Mysza liil (EM) / 2026-02-19 08:29:18 /