Mam dość nietypowy problem. Poskładałem kolonię po remoncie, odpaliłem, wszystko w jak najlepszym porządku, ale pod samochodem i w komorze silnika zauważyłem kropki ułożone w jednej linii. Pierwszy trop padł na simmering, może się podwinął, może przecięty, cokolwiek, ale koło pasowe z z zewnątrz jest suche, cieknie od środka. Co ciekawe wcześniej tego nie było. Mogłem pomylić podkładki spod kół rozrządu, ale przełożyłem z drugiego silnika, nałożyłem reinza na podkładkę od strony koła i od strony śruby. Dalej gdzieś jest wyciek... Czy komuś zdarzyło się coś podobnego? Wygląda jakby wyciekało z klina na wale, aż przez chwilę zwątpiłem, czy może nie wypadł, ale wszystko jest na miejscu...
daniel46 / 2026-04-04 09:48:42 /
daniel46 / 2026-04-04 09:51:02 /
To częsty problem. Użyj kleju do gwintów. Wyjmij śrubę z podkładką, umyj w nitro, kleju daj oczywiście na gwint i nieoczywiście - pomiędzy łeb śruby a podkładkę i rozprowadź i na podkładkę od strony koła pasowego po całej linii przylegania do koła. Dokręcasz palcami, żeby nie rozchlapać kleju. Dopiero opatrą o koło śrubę możesz strzelić udarem. Po dokręceniu nie uruchamiasz przez kilka godzin, żeby klej zdążył solidnie złapać. Inaczej wywalisz go efektem centryfugi.
granadziarz_3M / 2026-04-04 10:05:04 /