logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » garaż » Taunus Szyberdach malowanie, wymiana uszczelki

Taunus Szyberdach malowanie, wymiana uszczelki

Hej Wam.
Na wstępie, jeśli jest taki wątek to sory, ne znalazłem, będę wdzięczny za wskazanie.
Będę malował całe auto co nie jest dla mnie zagadką po za szyberdachem.
Ktoś wcześniej umalował szyber razem z uszczelką......
Szyber działa ładnie i dlatego nie chcę na nim eksperymentować.
Boje się że jak zaczne rozbierać to się coś rozsypie w mak i nie będzie co składać
Jak do tego podejść metodologicznie?
Wszelkie rady od praktyków będą na wagę złota.

-MrG- Dokładna lokalizacja na mapie / 2026-04-05 11:48:43 /

Chcesz malować czy lakierować? Jeśli lakierować to rozbierz ten szyber i resztę i lakieruj. Jak chcesz opierdolić to maluj wszystko jak leci i nie będziesz miał problemu ino jakość taka sobie. Jak Ci nie przeszkadza takie podejście to rób i tyle. Swoją drogą, bez urazy, na innych forach (tych, które odwiedzam) raczej takie pytania nie występują.

Hedal / 2026-04-05 18:41:18 /

Rozumiem, że chcesz wyjąć blat szybra i go pomalować?

i potrzebujesz do tego pomocy/instrukcji?

Jeśli to oryginał to możesz oprzeć wiedzę na Capri, jest taki sam.
https://youtu.be/khj7CyAIBIU?is=saVTYntpDbtDyRJ_

Grzesiek_Rudy Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-05 18:57:30 /

Rozłożyłem, złożyłem i wyregulowałem bez porysowania samemu bez pomocy filmiku, nie jest to rocket sience. Nowa uszczelka parę lat temu była normalnie dostępna, ale niestety, jak na standardy forum Capri.pl kosztuje więcej niż 5zl i nie można zastosować takiej z zuka. Więc jak nie podcierasz dupy szkłem zainwestuj w lakierowanie i nową uszczelkę

Tom'ash Dokładna lokalizacja na mapie / 2026-04-05 19:09:21 /

No i rada: rozłóż i złóż sam przed lakierowaniem, poćwicz, dla mnie bezcenne jak coś samemu zrobię, jak porysujesz przed lakierem to nic, a po lakierze - no trochę gorzej :p

Tom'ash Dokładna lokalizacja na mapie / 2026-04-05 19:10:43 /

Ostatnie co mi się przypomniało, najgorsze w całości po lakierze jest uwaga: podsufitka wokół otworu szybra

Tom'ash Dokładna lokalizacja na mapie / 2026-04-05 19:13:09 /

Dzięki.
Oczywiście chodziło o lakierowanie.
Super że da się wyjąć blat bez rozbebeszania podsufitek, na to liczyłem.
Warto pytać jak się nie ma doświadczenia, spierdzielić akcje to najmniejszy problem.
Wesołych świąt!

-MrG- Dokładna lokalizacja na mapie / 2026-04-05 19:52:41 /

też nie byłem pewien czy pytasz o to jak to polakierować bez rozbierania czy jak to rozebrać do lakierowania :)

może się nie znam, ale chyba trochę mieszacie
o ile mi wiadomo to Taunus w całej swojej rozciągłości ma zupełnie inny mechanizm szybra niż Capri Mk2-3 z filmiku,
Taunus 1-3 ma taki jak w Capri Mk1
a Capri Mk2-3 ma taki jak Granada 1-2b
konstrukcje te nie mają ze sobą nic wspólnego, nie wiem czym się kierował Ford tak to różnicując, ale była w tym pewnie jakaś wyższa matematyka.

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-04-05 20:25:34 /