Problem z elektryką: Capri MK3 nie odpala po serii zwarć i iskier. Pomocy!
Cześć wszystkim,
Potrzebuję porady mądrzejszych głów, bo walczę z dziwnym tematem elektrycznym w moim Capri MK3 (1980, 2.0 Pinto Ghia) i powoli kończą mi się pomysły.
**Jak to się zaczęło:**
W tamtym tygodniu razem z bratem reanimowaliśmy spryskiwacze szyb i reflektorów. Znaleźliśmy przyczynę – kable wewnątrz przełącznika wycieraczek stykały się przez brak izolacji, a pod kolumną kierowniczą rozłączony był biały kabel. Po złączeniu go i poskładaniu wszystkiego, chcieliśmy pominąć przełącznik i sprawdzić same przekaźniki. Podczas wkładania jednego z nich zaiskrzyło na zaczepie/w gnieździe.
Od tamtego momentu auto przestało odpalać. Paliwo dochodziło do silnika, ale brakowało iskry na świecach. Podłączyliśmy nawet +12\text{V} na krótko bezpośrednio do cewki (do pinu + / 15) i też zero reakcji. Odpuściliśmy na ten dzień. Przepchnęliśmy auto pod garaż, trzasnąłem drzwiami, spróbowałem odpalić ostatni raz... i nagle auto normalnie zagadało.
**Ciąg dalszy:**
Przez kolejne 4 dni samochód odpalał idealnie za każdym razem. Przed weekendowym wyjazdem po części do warsztatu samochodowego postanowiłem zdjąć deskę rozdzielczą, żeby sprawdzić, jakich żarówek potrzebuję, oraz ponownie wyjąłem przełącznik wycieraczek na wzór. Po tym zabiegu – powtórka z rozrywki, auto znów nie chce odpalić. Dokładnie tak jak za pierwszym razem, zamknięcie/trzaśnięcie drzwiami pomogło i samochód odpalił.
**Stan obecny:**
Następnego dnia przywiozłem nowe części, w tym nowy włącznik krańcowy w drzwiach (ten od światła w kabinie). Podczas wkręcania śrubki mocującej ten włącznik zauważyłem, że przeskoczyła iskra. Chwilę później, przy wymianie żarówek i wsuwaniu zegarów na swoje miejsce, znów coś zaiskrzyło za deską.
Po tym ostatnim zaiskrzeniu auto jest całkowicie martwe (brak iskry, nie odpala), a trik z zamykaniem drzwi tym razem już nie pomógł... 😁🤣
**Dodatkowe, dziwne objawy:**
* **W tym momencie żadne zwarcia już się nie pojawiają i nic nie iskrzy.**
* Zauważyłem, że niebieski przekaźnik od spryskiwaczy robił zwarcie – gdy był wpięty, od razu palił bezpiecznik nr 1 (16A). Kiedy go wyjąłem, mogłem włożyć nowy bezpiecznik. Co ciekawe, gdy włożyłem ten przekaźnik z powrotem na wymienionym bezpieczniku, już go nie spaliło.
* Najbardziej abstrakcyjny objaw: **mimo wyjęcia WSZYSTKICH przekaźników ze skrzynki, wycieraczki i pompki spryskiwaczy nadal działają!**
Spryskiwacze już działają oba, przełącznik wymienionych działa.
Była próba wymiary wszystkich przekaźników ale to też nie pomogło
Z góry dzięki za wszelką pomoc!
Gutek1980 / 2026-06-24 08:12:46 /
obawiam się, że nie jest to możliwe do rozwiązania zdalnie. Instalacja jest modyfikowana i na pierwszy rzut oka wygląda na amatorkę. To sa długie godziny w dochodzeniu skąd i dokąd płynie prąd w przewodach i po co...
ale nie wykluczam magików, co to potrafią ogarnąc przez telefon.
Tutaj ktoś przerobił wtyczkę do radia, póki co to je odłączyłem,
Przełącznik wycieraczek już wymieniony i spryskiwacze działają, dodam że jak włożę przekaźniki do wtyczkę to słychać jak załączają się podczas włączania wycieraczki czy spryskiwacza ale, ale po wyjęciu wszystko dalej działa tak jak by były przekaźniki czy to normalny objaw.
Zakupiłem auto 3 tygodnie temu i chciałem się doprowadzić na 100% sprawności, myślę że jakieś kable były luźne lub zniszczone a po rozkręcaniu zrobiło się jakieś zwarcie lub coś podobnego.
Wcześniej skakały iskry jak wkrwcalem na przykład włącznik w drzwiach do światła w środku, teraz już tego brak, czy można to być brak masy gdzieś.
Dziś ma zerknąć na to mechanik ale szukam jakiś podpowiedzi żeby wiedizc gdzie w ogóle zacząć szukać przyczyny.
Gutek1980 / 2026-06-24 11:07:27 /
jak jest rzeźba, ewidentne usterki i coś rozbierasz czy wymieniasz to podstawowa sprawa odłącz akumulator a nie obserwuj iskrzenie,
jak wymieniasz włącznik oświetlenia w drzwiach, lampka jest podłączona i przewód jest pod napięciem to lekko zaiskrzy, to normalne, zdejmij klemę, oczyść, wymień, załóż klemę i dopiero sprawdzaj, po co palić bezpieczniki albo coś uszkodzić.
ogólnie przyjrzyj się wszystkim nieoryginalnym przewodom, wywal co dorabiane a niepotrzebne, mogą być zrobione jakieś obejścia na sztukę, kontakt cleaner, szczoteczki, oczyść wszystkie styki i dopiero sprawdzaj po kolei.
Jak trzaśnięcie drzwiami robi różnicę, to albo styki są brudne i ledwo kontaktują, albo jakieś przekaźniki czy przełączniki są w rozsypce wewnątrz
ogólnie schemat w dłoń i ogólne porządki a nie szukanie samych spryskiwaczy
camaro
/ 2026-06-24 11:41:46 /
Rzeźba tam jest napewno, bo kable brane od awaryjny do radia + parę innych jest też, to trza zerknąć i tak robić dobra lekcja na przyszłość z tą klemą, nowy jestem w temacie to się uczę. Dziękuję za info. A spryskiwacze zrobione bo było zwarcie w przełączniku+ kabel był rozerwany który wchodzi do wtyczki
Gutek1980 / 2026-06-24 11:50:08 /
Ja to bym raczej jakiegoś dobrego elektryka szukał, a nie mechanika.
przewód w przełączniku był przegrzany i stopiony, musiało być jakieś zwarcie w obwodzie
camaro
/ 2026-06-24 12:47:32 /
btw, jakim sposobem miałeś te przewody tak wywleczone?
przełącznik powinien wyglądać tak:
https://www.capri.pl/image/market/109411/307702
camaro
/ 2026-06-24 13:00:10 /
Przewody to już sam wyciągnąłem żeby je odizolować ale się nie udało, mam już drugi założony i hula, tego sobie rozbiore w międzyczasie i naprawie., jak ten biały kabel od wtyczki był rozłączony/urwany , ktoś już był tam przede mną i go złączył ale się rozłączyło lub ktoś to zrobił celowo bo wtedy spryskiwacz caly casz chodził że względu na polaczone kable w środku.
No ale to już ogarnięte. Zastanawiam się to iskrzenie przy zmianie przełącznika w drzwiach a potem dotknięcie zegarem do obudowy też przez sekundę zaiskrzyło, co mogło popsuć.
Wczoraj go rozlaczylem z bateri jak wrócę z pracy to go odpalę może mu to pomoże.
Jak odpalić auto z pominięciem stacyjki ( dodam że ja laik jestem ale chcę się uczyć bo się przyda na przyszłość napewno)
Gutek1980 / 2026-06-24 14:30:40 /
Przejrzyj wszystkie kostki od układu zapłonowego pod maską. Wyczyść, zapsikaj kontakt cleanerem.
Odepnij kostki łączące wiązkę kabiny i silnika. Takie wielkie na ścianie grodziowej odpinane z kabiny. Również zweryfikuj ich stan. To trzaskanie drzwiami mogło powodować wibracje które sprawiały że obwód wracał. Ale na krótko, bo jakby gdzieś piny były zasyfione. Auto powinno palić bez zegarów i przełączników przy kierownicy, więc ja tym bym się nie kierował. Wg mnie to inny problem.
Zacznij od kostek aparatu zapłonowego. Kiedyś miałem zielone i iskry nie było.
Ok dziękuję za podpowiedzi zerknę dziś napewno.
Będę dawał updated jak prace idą może ktoś będzie miał podobny problem.
A da się odpalić auto omijając stacyjkę to
Mógł bym podjechać do elektryka
Gutek1980 / 2026-06-24 15:32:20 /
zapłon masz przerywaczowy czy elektroniczny z modułem?
generalnie musi być plus na cewce, przed rezystorem balastowym,
sam rozrusznik zakręci jak z grubej śruby podasz napięcie na mniejszy styk
ALE jak masz słabe pojęcie o elektryce i nakombinowaną instalację to odradzam, może to grozić jakimś zwarciem, pożarem itp
camaro
/ 2026-06-24 16:56:55 /
Wiesz co no jak nie masz iskry to ominięcie stacyjki nie pomoże.
Na stronie jest pełny opis instalacji zrobiony przez gryzia i są schematy.
Trzeba powoli iść i ogarniać. Każdą wtyczkę, końcówkę no wszystko. Przy okazji nauczysz sie czegoś o elektryce w capri:)
A z innej beczki. Niebieski przekaźnik do spryskiwaczy lamp, ktory tu jest na zdjęciu.
Jak on w capri działa??
Przy włączonych światłach podczas psikania na szybę psika odrazu na lampy? Czy jak sie dłużej psika po szybie to dopiero idą lampy(Coś jak w mondeo)??
Szafa !G.O.P!
/ 2026-06-24 19:42:26 /
Dopiero dział jak są światła włączone
Właśnie czyszczenie styków robię i patrzę co i jak
Gutek1980 / 2026-06-24 20:29:55 /
Primo po pierwsze: Obwód spryskiwaczy szyby w Capri nie ma przekaźnika.
Po drugie "primo": Ten kabel w manetce nie może iskrzyć, bo on jest zwierany do "masy" w momencie włączania spryskiwacza. Jego przypadkowe zwarcie powinno skutkować po prostu uruchomieniem pompki.
Po trzecie "primo": Jaki biały kabel? Tam nie ma żadnego białego kabla. Biały to jest obwód świateł drogowych.
Po czwarte "primo" ULTIMO! :) Jak to iskrzy przy dotknięciu obudową zegarów??? Przecie obudowa zegarów jest plastikowa 8|
gryziu liil (EM)
/ 2026-06-24 20:46:23 /
1To spryskiwacze reflektorów jest niebieski przekaźnik
2Ten nie iskrzyl w manetce,ale ktoś rozłączył ten biały co myślałem ale dziś zerkałem i jednak był czarny żeby mu cały czas spryskiwacze nie chodziły ,ten poenlem już rozwiązany
3 masz rację nie był biały tylko czarny
4 na zegarach była taka wtyczka z śrubka i tym dotknolem i wtedy iskry przeskoczyły
Dziś poczyscilem styki w kostce pod kierownicą, wszystkie przekaniki, i dalej nic
Z pomoca kolegow sprawdziliśmy miernikowm cewkę i było 12.24V a przy kręceniu było 10.5v
Ale iskry brak, jutro jadę kupić nową cewkę aby wyeliminować ten problem, że przy zwaciu cewka poszła
I wtedy będzie się szukać dalej.
Ale dziś jak przeglądałem forum elektryki wyczytałem że powinno być na cewce 9V przy przekręconym kliczyku a jest 12v to może jest ten problem
Dodam jesz że dziś ja wyjolem przrkazni od wycieraczek one dalej działały. Na samym początku jak odpalilem auto działały normalnie ale po paru minutach zabawy w wkaldaniwm i zamiana przekaznikow zaczęły zwalnoac a potem stanęła musiałem je ręką popychać żeby zeszły na dół.
Na week przyjezdza kolega ogarnięty z elektryka bardziej niż ja to się coś może nowego dowiem i nauczę
Gutek1980 / 2026-06-24 23:42:06 /
Umarła pewnie skrzynka bezpieczników lub dolne wtyczki nie łączą, trzeba podoginac piny.
Niebieski przekaznik jesteid tego by co kilka uruchomień spryskiwacza szyby uruchomić drugą pompę - spryskiwacza lamp, ale tylko na włączonych światłach.
Czerwony przekaznik jest od interwału wycieraczek, czasami regulowanego, czasami stałego. Nie ma wpływu na pracę wycieraczek w trybach 1 i 2 prędkości.
Mysza liil (EM) / 2026-06-25 05:09:45 /
Dziękuję za informację, dziś sprawdzę tą skrzynkę odkrece i zerknę pod spód,
Z boku koło bezpieczników sa dwie gumowe końcówki z kablami które wchodzą do kabiny to są przelotki czy wtyczki ?,
Jak pisałem do cewki dochodzi prąd podczas kręcenia i przełączonym kluczyku też jest, to może być uwalona cewka przez jakieś zawarcie?
Tak więc czy będzie dobra czy nie, kupię nową jak co to będzie na zapas nie zginie a wyrzuci się następny problem który może być .
Dodam że wcześniej auto paliło od strzała, ale po serii rozkręcania deski i tego przełącznika w drzwiach, dzieję to co się dzieje.
Wtyczki i piny gdzie mogłem to wyczyściłem, kable sprawdzałem pod kierownicą , w boczku po prawej stronie dodam że auto to Anglik jest i wszystko na oko wygląda dobrze nic nie jest przypalone itp, jednynie co z rzeźby znalazłem to kable nowe pociągnięte do nowego radia i takie coś od tej wtyczki ktoś zrobił rozgałęzienie i ten żółty kabel był nawinięty na inny tak z 5 zwoiji zrobijych i do niczego nie był przykręcony.
Gutek1980 / 2026-06-25 07:39:52 /
Wyżej już ktoś Ci napisał, żeby zajrzeć do złączek pomiędzy komorą silnika a wiązka kabiny. Odpinasz jest od środka pojazdu
Jeśli to https://www.capri.pl/page/2221 nie pomoże, to naprawdę zatrudnij kogoś do pomocy.
Grzesiek_Rudy
/ 2026-06-25 08:22:44 /
Nie odpowiedziałeś czy masz zapłon platynkowy czy elektronik z modułem. Różne cewki są do tego.
Przy przekręconym kluczyku na zapłon prąd na cewce ma być. Jak zostawisz na zapłonie to ona się nagrzewa:). To znaczy, że żyje. Wg mnie to nie cewka jest problemem. Kostki aparatu sprawdziłeś?
O kostki modułu nie pytam, bo nie wiem czy go masz.
Umknęło mi, platynkowy, chodzi o kostkę od zapłonu , .
Gutek1980 / 2026-06-25 10:49:52 /
na zasilaniu cewki powinieneś mieć rezystor balastowy, taki zwinięty grubszy niebieski przewód, on obniża napięcie na cewce, ale podczas kręcenia rozrusznik podaje pełne napięcie dodatkowym stykiem (w rozruszniku powinieneś mieć główny gruby styk prądowy i dwa małe)
sprawdź aparat, czy przerywacz żyje i czy ma odpowiednią przerwę,
cewkę sprawdź na rezystancję uzwojeń,
zobacz iskrę dodatkową świecą na którymś przewodzie do masy, żeby wyeliminować palec i kopułkę to sprawdź na przewodzie od cewki
testuj wszystko po kolei
a to iskrzenie - czy to był taki zwarciowy strzał? to mogło coś uszkodzić, czy lekkie iskrzenie które zazwyczaj wystąpi jak masz podłączony odbiornik i powoli zamkniesz obwód do masy słabym stykiem?
camaro
/ 2026-06-25 11:32:52 /
Właśnie tego rezystora szukałem ale powiem szczerze żadnego takiego kabla nie widziałem plus nie ma żadnej też ceramik, jak wrócę do domu to ptrykne fotkę.
Iskrzenie raczej takie jak iskra przeskakuje nie zawarcie grubego tego typu, jak wkładałem ten przełącznik do drzwi to była małe iskrzenie a jak wkladalem te zegary to końcówką od tyl też dotknołem blachy tam gdzie się wkręca te zegary i skoczyła iskra, tak więc wydaje mi się że nic poważnego no ale okazało się że jednak . Dodam że teraz już nić nie iskrzy i bezpieczniki nie wywalają , taki mój tok myślenia się załącza że jak teraz już nie iskrzy to to co robiło zawarcie i dawało jakiś prąd na budę już się spaliło i nie robi zwarcia/ kabel jakis przełączniki lub coś innego ale było ważne do odpalania auta.
Dziwne było tego samego dnia że bezpiecznik wywalał jak był włożony niebieski przekaźnik ten od spryskiwaczy jak go wyjolem i włożyłem nowy bezpiecznik nie wywaliło i potem wkładając go już też było ok.
Za pierwszym razem tydzień wcześniej jak wkladalem ten przekaźnik to tego uchwytu wtedy też iskrzyło.
I tu teraz nasuwa się pytanie - czy osoba która miał go przed mną miała podobny problemy i temu usunęli odłączyli ten kabel od spryskiwaczy na światła bo jak działał to coś palił. Bo w sumie wszystko zaczęło się jak to naprawiliśmy, może gdzieś wiązka od spryskiwaczy robi zwarcie i tego problem jest, tak tylko gdybam.
Camaro dziś sprawdzę wszystko co napisałeś i dam znać jak tam u pacjenta.
Dziękuję wszystkim za rady,
Poniżej zdjęcie jak się w trasie prezentował jak jeździł 😁 ale myślę że niedługo wróci na 4 koła i będzie dalej dawał zabawę
Gutek1980 / 2026-06-25 13:00:36 /
Pewnie to zgrubienie czarne to ten rezystor
Gutek1980 / 2026-06-25 16:13:40 /
to może być to, zazwyczaj jest niebieski, ale tej grubości,
tylko widać że jest tama jakaś rzeźba do ogarnięcia z końcówkami, dodatkowymi kabelkami i taśmą
camaro
/ 2026-06-25 16:37:07 /
Byłem kupić nową cewkę ale brak na stanie,ale wyczytałem w sieci jak sprawdzic opór cewki i pokazuje 22.1 z tego co wyczytałem to za dużo powinien być około 3.5 czyli turaj może jest winowajca
Gutek1980 / 2026-06-25 19:12:48 /
Niebieski jest w elektroniku, w platynkwym balastowy jest szary. W Capri jest zaizolowany z resztą przewodów przechodzących po grodziowce.
Mysza liil (EM) / 2026-06-25 23:48:46 /
Proponuję poniższy test:
1. podłącz (do tej cewki, co masz) kabel WN ze świecą na końcu i zmasuj tą świecę tak, żebyś mógł obserwować elektrody.
2. połącz bezpośrednio jakimiś kablami zacisk "15" cewki z biegunem "+" akumulatora, a zacisk "1" z biegunem "-" akumulatora (odłączając wcześniej cewkę od instalacji samochodu oczywiście)
3. rozłącz przewód od zacisku "-" akumulatora i sprawdź czy w tym momencie na świecy przeskoczy iskra
Jeśli tak, to cewka jest raczej OK i szukaj dalej:
4. Sprawdź jak powyżej, z tą różnicą, że tym razem zacisk "15" cewki podłącz tak jak było fabrycznie i upewnij się, że po włączeniu zapłonu jest tam owe "umowne" 12v
Jeśli po rozłączeniu przewodu od "-" akumulatora znów pojawi się iskra, to podejrzanym pozostanie tylko odcinek "cewka-przerywacz"
Jeśli masz obrotomierz, to bierze on informację o cyklach zapłonu właśnie z tego połączenia pomiędzy cewką a przerywaczem (zielony kabel doprowadzony do zegarów). Jeśli tam pojawi się zwarcie do masy, to też zapobiegnie wytworzeniu iskry na świecy.
gryziu liil (EM)
/ 2026-06-26 00:22:44 /
Dziękuję i napewno przetestuje.
Udanego weekendu
Gutek1980 / 2026-06-26 13:36:13 /
No to piszę odrazu pacjent żyje i okazało się że to jednak to była cewka po zamontowaniu odpali od strzała, jeszcze raz dziękuję za dobrą lekcję i podpowiedzi.
Będę tutaj stałym bywalcem, może ktoś z grupy jest w Irlandii.
Pozdrawiam Adam
Gutek1980 / 2026-06-26 16:59:09 /