Dzień dobry.
Wczoraj miałem kontrolę drogową pojazdu (powiedzmy "A") zarejestrowanego na żółtych blachach. Pan Policjant uznał, że zatrzyma dowód "za niemanie" przeglądu. W "papierowym" dowodzie jest adnotacja "bezterminowo". Pojazd nie ma wpisu "taxi" ani nie służy do komercyjnego przewozu osób.
Pan Policjant stwierdził, że dla niego wiążące są wpisy w CEPiK i bez dyskusji bo będzie strzelał.
Dla trzech pojazdów w "papierowych" dowodach mam wszędzie wbite "bezterminowe" bad. tech., natomiast w CEPiK (podgląd przez mObywatel) mam:
pojazd A - 28.07.2016
pojazd B - brak danych
pojazd C - bezterminowo 01.01.9999
W wydziale komunikacji powiedzieli, że oni nie mogą aktualizować danych
W mObywatel przy próbie zgłoszenia błędu i aktualizacji danych zniknął mi jeden pojazd, więc wolę tam nie klikać, bo mi jeszcze meldunek zginie i obywatelstwo.
Pytanie: Co robić?
♠Zoggon♠
/ 2026-08-03 11:07:05 /
ewidentny błąd diagnosty.
niestety mają kłopot z wpisaniem tego bezterminowego do CEPIKu, szczególnie jak się robi badanie bez żadnego dowodu i numeru rejestracyjnego, dlatego diagnosta do którego jeżdżę woli jak mam próbne blachy, wtedy jest mu znacznie łatwiej z wpisem do CEPIKu.
Też w mam różnie to powpisywane w różnych autach
- brak informacji (w większości) ale jeden ma 31.12.9999
BTW teraz zobaczyłem, że w jednym mam 01.04.2027 więc muszę to skorygować :/
rozjechany liil
/ 2026-08-03 11:14:50 /
Mandat też dostałeś?
Morales / 2026-08-03 11:28:17 /
Zabrał ci papierowy dowód? Nie ma obowiązku wożenia go przy dupsku.
jacob81 / 2026-08-03 14:09:26 /
Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z późn. zm.), czyli tzw. Kodeks drogowy.
Co dokładnie mówi ustawa?
Kluczowy zapis znajduje się w Art. 81 ust. 10 tej ustawy: Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z późn. zm.), czyli tzw. Kodeks drogowy.
Co dokładnie mówi ustawa?
Kluczowy zapis znajduje się w Art. 81 ust. 10 tej ustawy:
„Przyczepa lekka i pojazd zabytkowy nie podlegają okresowym badaniom technicznym. W przypadku pojazdu zabytkowego, wykorzystywanego do zarobkowego transportu drogowego podlega on corocznym badaniom technicznym.”
jacob81 / 2026-08-03 14:13:31 /
dokładnie, odwołałbym się powołując się na ten przepis.
Co mnie interesują zapisy w CEPIKu... nie mamy na to wpływu.
rozjechany liil
/ 2026-08-03 14:30:55 /
tak właśnie sugerowałem Policjantowi, mandatu nie dostałem. Zgłosiłem błędy przez mObywatela. Zobaczymy czy cokolwiek zrobią w tej sprawie.
♠Zoggon♠
/ 2026-08-03 16:07:07 /
aż z ciekawości sprawdziłem swoje.
na szczęście chyba mam kumatego diagnostę bo mam w obu wpisane
Badanie techniczne
Wynik badania: pozytywny
Rodzaj badania: co do zgodności z warunkami technicznymi pojazdu zabytkowego
wąski77
/ 2026-08-03 16:32:45 /
Heh, sprawdziłem u siebie też w mObywatelu i mam „brak informacji” co w zasadzie nie jest jednoznaczne z brakiem badania.
Czyli nie ma podstaw do zabrania dowodu bo to nie moja wina, że system kuleje.
jacob81 / 2026-08-03 19:50:40 /
Wydział komunikacji jak najbardziej ma uprawnienia do dokonywania zmian w CEPIKU.
Byłem dwa razy korygować normy EURO i zawsze było to w tępie szokująco ekspresowym jak na instytucje państwową bo nawet nie zdążyłem opuścić budynku a już miałem sms z powiadomieniem o dokonanej zmianie.
Zbyli cię bo nie wiedzieli co z tobą zrobić, więc lepiej takiego klienta spławić niż potem zebrać zjebę. Zwłaszcza że za spławienie zadne konsekwencje nie grożą a za zrobienie czegoś o czym nie ma się pojęcia, już tak.
Aldaron
/ 2026-08-04 21:53:37 /
Aldaron, jaka miales podkladke pod korekcje normy euro? mam wpasnie wpisany z biegi wg rocznika euro4, a auto ma euro5 wg danych marketingowych.... jakim dostepnym dokumentem mozna to podeprzeć oficjalnie zeby skorygowac?
Też się chętnie dowiem, bo w obu daily mam o jeden poziom zaniżoną normę...
Tzn. wiem, że oficjalnie to homologację zapewne musiałbym im przedstawić, z czym może być pewien problem dla MB z 98 r. czy Opla z 2002...
Natomiast jestem ciekawy czy może jakoś mniej restrykcyjnie i formalnie np. u Ciebie do tego podeszli?
a nawet dla nowszych aut - 2009 - czy producent (sprzedawca-salon) tak latwo udostepni ci dokumenty homologacyjne na auta juz nieprodukowane)? Moje wrażenie jest takie, żę im to zwisa, bo zaden w tym interes dla nich dopoki to nie jest odplatna usluga.