Witajcie!
W moim 2.9 EFI padł aparat zapłonowy - oryginalny od nowości.
Najpierw nierówna praca, okazjonalne braki mocy i strzały w dolot albo wydech.
Potem rzucenie palenia po rozgrzaniu i dziwne piski z okolicy aparatu zapłonowego jeśli już odpalił.
Palił potem jeszcze trochę na zimno, ale krótko to trwało. Teraz już iskry permanentnie brak.
Warto regenerować, czy lepiej szukać używki?
Jeśli regenerować, to jakie macie doświadczenia lub porady?
Na coś uważać przy rozbieraniu? Chciałbym to zrobić sam:)
Rozbierzesz dosyć łatwo - trzeba wybić trzpień z zębatki i ośka ze wszystkim powinna wyjść do góry.
Mógł się rozpaść sensor Hall'a wewnątrz (miałem taki przypadek w swoim aparacie od 2.8EFI - nie do kupienia niestety - trzeba mieć dawcę albo bawić się w druk 3D), ale wg mnie najbardziej prawdopodobne że usmażył się moduł TFI - one są znane z przegrzewania się.
Moduł występuje pod numerem finis 1629456 i da się kupić zamiennik. Trzeba pamiętać żeby wyczyścić powierzchnię styku modułu z obudową aparatu i złożyć na pastę termo.
Konar / 2026-08-17 12:29:14 /
W razie czego w RA nówka za dwie i pół stówki :)
https://www.rockauto.com/en/moreinfo.php?pk=5260809&cc=1106187&pt=7108&jsn=680
Konar / 2026-08-17 12:35:36 /
O! to przecież moduł TFI kosztuje prawie tyle:)
Tylko aktualnie moze byc ciezko z wysylka z RA, trzeba przez posrednika.
Brodmir już kupuje na RA
https://usaczesci.rzeszow.pl/pl/?srsltid=AfmBOop7C_8Ch4zrU3jnjG2sDthDs9wyHlsl6XVXSieJczonCBoN5E5x
Janina / 2026-08-18 00:20:57 /
Im tam w RA system fisiuje. Wtyczki do lampy nie chciało mi wysłać, bo sankcje, a tam ani grama stali nie ma… A wysłali podstawy sprężyn do wspawania wykonane ze stali w Chinach, czyli pewnie z ruskiej. Niepojęte jak kobieta.
granadziarz_3M / 2026-08-18 08:41:16 /
Będę w US za dwa miesiące jeśli chce Ci się czekać.
Konar / 2026-08-18 10:16:37 /
Teraz nie rozchodzi się o rosyjską stal, a o przepisy dotyczące opakowań oraz wymóg posiadania unijnych deklaracji zgodności i lokalnych reprezentantów.
Najlepiej poprosić kogoś na miejscu kto to kupi i wyśle, lub pośredników takich jak pol-amer czy milion innych.
rozjechany liil
/ 2026-08-18 10:44:03 /